Ginecologie obstetrică

Ginecologie obstetrică

Dr. Rafaila Petremedic primar obstetrică-ginecologie,competenţă ecografie
Dr. Radu Rafilamedic primar obstetrică ginecologie, competenţă ecografie
Dr. Ciobanu Codruta Lilianamedic primar obstetrică-ginecologie, competenţă ecografie

DSC03641_1
DSC03802_1

Această specialitate medicală folosește consultații de rutină și o varietate de teste efectuate regulat, în funcție de vârstă și de factorii de risc. Pentru a depista eventuale afecțiuni, vă recomandăm să solicitați o consultație ginecologică de rutină cel puțin o data pe an. Totuși, dacă se întâmplă să aveți probleme contactați imediat medicul ginecolog, nu așteptați până la următorul control.

Femeile trebuie să se adreseze unui ginecolog chiar de la apariția primelor semne de pubertate. Medicul ginecolog va identifica motivul apariției diferitelor afecțiuni și disfuncții la adolescente,apoi va prescrie și va monitoriza cel mai potrivit tratament hormonal.

Tinerele femei cu vârste intre 19 și 24 de ani, au nevoie de consiliere în legătura cu prevenirea apariției bolilor cu transmitere sexuala(BTS), evitarea unei sarcini nedorite , sau tratamentul anumitor infecții care pot să apară pe parcurs.

Investigațiile clinice de rutina pot descoperi din timp unele afecțiuni, sau unele stări anormale, evitându-se complicațiile sau situațiile dificile ce pot apărea în timp.

Pentru un diagnostic complet și corect, există o serie de analize și investigații suplimentare care sunt recomandate:

– consultație ginecologica

-ex.citologic Babeș-Papanicolau

-examenul secretiei vaginale

-ecografia transvaginală și abdominală.

De ce este foarte important sa-ti faci investigațiile ginecologice de rutina?

Simptomele timpurii ale cancerului ovarian sunt adesea foarte subtile și devin aparente doar în stadiile târzii (III și IV) ale bolii , atunci când șansele de vindecare și posibilitățile de tratament sunt reduse.

Depistarea timpurie a cancerului endometrial (stadiul I) asigura peste 90% șanse de vindecare. Cancerul de col uterin, ovarian, endometrial nu mai reprezintă un capăt de drum atunci când sunt depistate la timp.

Ecografia transvaginală reprezintă o examinare a organelor genitale  feminine, cu ajutorul ultrasunetelor, folosind un transductor introdus în vagin. Este metoda imagistica cea mai utilizata de investigare a afecțiunilor organelor genitale feminine, ovar, uter, trompe uterine. Această ecografie permite un grad mare de acuratețe a diagnosticului, deoarece tranductorul are frecvență și rezoluție mare. Important de știut că această ecografie se efectuează cu vezica urinara goala.

Ecografia pentru depistarea de sarcina

Se examinează pelvisul cu ajutorul ultrasunetelor utilizat pentru detectarea sacului gestațional, a embrionului și a altor modificări specifice.