Stomatologie adulți și copii

Stomatologie adulți și copii

Dr. Toma Florin Eduardmedic primar stomatolog, competențe în chirurgia parodontală, implantologie și endodonția rotativă
Dr. Toma Mirela Florinamedic primar stomatolog, specializarea a-II-a ortodonție
Dr. Filipov Iulian – medic specialist chirurgie BMF compentență în implantologie

DSC03636_1
DSC03632_1
DSC03808_1
DSC03807_1

Servicii stomatologice

Consultația primară

AfecțiunileDSC03808_1 dentare răspandite atât la copii cât și la adulți reprezintă un disconfort greu de trecut cu vederea. Pentru a preîntâmpina durerea provocată de diferitele boli dentare noi sfătuim pacienții să vină la un control dentar periodic.

Prima consultație reprezintă contactul pacientului cu medicul stomatolog, cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic, cu asistenta de cabinet și în general cu tot ceea ce înseamna stomatologie.

Consultația primară stabilește starea de sănătate dentară a pacientului ,investigații radiologice (se pot face cu aparatele Rx panoramic Kodak si Rx retroalveolar Kodak aflate în dotarea cabinetului), se pot prescrie analize medicale care să stabilească unele incertitudini legate de starea generală de sănătate a pacientului, EKG, care se pot face tot în cadrul clinicii noastre. Datele adunate în urma investigațiilor se stochează pe fișe de diagnostic, iar apoi se stabilesc împreună cu pacientul pașii tratamentului. Pacientul este informat și despre costurile estimative și timpul în care tratamentul va fi dus la bun sfârșit.

Profilaxia dentară

E mai ieftin să previi decât să tratezi. Obiectivele profilaxiei sunt prevenirea îmbolnăvirii dentare dar și preîntâmpinarea complicațiilor afecțiunilor deja existente.

Profilaxia reprezintă prezentarea la medical stomatolog, în mod constant, (cel puțin de 2 ori pe an), pentru a depista precoce îmbolnăvirile dentare sau parodontale. Igiena personală (periajul pe dinți dimineața și seara) și profilaxia în cabinetul stomatologic sunt elementele esențiale ale anulării durerilor dentare.

În clinica noastră, igienizarea se realizează prin detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și aplicații cu fluor.

Tot în profilaxie se încadrează și sigilarile șanțurilor și fosetelor dinților definitivi la copii.

Detartrajul este o manoperă de îndepărtare a tartrului și plăcii bacteriene atât supra cât și subgingival cu ajutorul ultrasunetelor. Este o metodă sigură în urma căreia dinții rămân curați, iar bacteriile nu mai acționează negativ asupra dintelui și parodontiului. Inflamația gingivală aparută în urma existenței tartrului dispare rapid iar starea de confort la nivelul cavității bucale se restabilește.

Obturațiile dentare

Reprezintă restaurarea integrității dentare prin umplerea golului lăsat de o carie apărută în dinte.

Dinții sunt formați din smalț, dentina și pulpa dentară. Igiena precară și defectuoasa, alimentația necorespunzătoare și abuzul de băuturi  dulci carbogazoase, duc în timp la apariția cariilor. Suferința dentară apărută în smalț și dentina reprezintă cariile superficiale sau profunde. După îndepărtarea dentinei alterate și igienizarea cavității restante se realizează obturația. În clinica noastră, tratamentul cariilor simple și profunde se realizează cu materiale compozite fotopolimerizabile de cea mai bună calitate și durabilitate în timp. Obturațiile frontale imită perfect culoarea naturală a dinților.

Endodonția

TratamentulDSC03636_1 endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Cariile care distrug dintele și ajung la pulpa dentară (nerv), provoacă complicații extrem de dureroase și de multe ori dificil de tratat. În aceste cazuri se apelează la tratament endodontic, care constă în eliminarea țesutului aflat în interiorul dintelui și a rădăcinii acestuia, prepararea canalelor radiculare și apoi tratarea fiecărui canal radicular în parte. Aceste tratamente se executa sub anestezie și se realizează clasic (manual) sau rotativ (Pro Taper). În ambele situații se urmărește devitalizarea dintelui și păstrarea lui pe arcada dentară.

Există cazuri mai grave, când datorită neglijenței și amânării tratamentului, dintele se infectează și apar abcesele dentare și gangrene dentară. Acești dinți sunt la limita pierderii și de aceea tratamentele endodontice sunt mult mai dificile și de mai lungă durată. În aceste cazuri rata de succes este limitată de gravitatea afecțiunii.

După tratament pot apărea mici dureri care trec cu medicație antiinflamatoare.

Terminarea tratamentului endodontic reprezintă finalizarea doar pe jumătate a restaurării dintelui care se poate realiza prin obturație foto-polimerizabila sau o coroană dentară și în acest fel realizându-se funcționalitatea dintelui.

În clinica noastră, datorită tratamentelor și aparatelor ultramoderne, gangrena dentară și abcesul se tratează cu succes în cele mai multe cazuri.

Rezecția apicală

Exista dinți care datorită infecțiilor repetate dezvoltă granuloame sau chisturi endoosoase care în timp distrug osul maxilar. Acestea pot fi îndepărtate chirurgical printr-o operație limitată numită rezecție apicală cu sau fără chistectomie. Prin această operație se păstrează dintele respective pe arcada și se îndepărtează sursa de infecție. Nu toți dinții pot fi operați. Cei care beneficiază de rezecție apicală li se prelungește existent pe arcada dentară. În urma acestor operații pot rămâne cavități (găuri) în maxilar care trebuiesc umplute cu un material biocompatibil (os) preparat special și acoperit cu o membrană specială care să facă posibilă vindecarea corectă a osului natural.

Chirurgia pregătitoare a arcadelor maxilare pentru protezare

Pentru o reușita corectă a tratamentelor protetice trebuiesc refăcute câteodată suprafețele maxilare. De aceea există intervenții chirurgicale prin care se îmbunătățește calitatea suprafețelor prin remodelare osoasă și gingivală, se îndepărtează sau se muta bride, frenuri, șanțuri gingivale, se rotunjesc exostoze osoase sau torusi maxilari, se extirpă mici tumori gingivale și alte formațiuni benigne.

Extracția de necesitate

Dinții care nu au erupt total sau parțial și care provoacă dureri și infecții loco-regionale(molari de minte, canini sau alții) sau care împiedică anumite tratamente printr-o poziție aberantă necesită extractive.

Chirurgia buco-dentară

Cazurile de afecțiuni dentare depășite de tratament duc la extracția dentară. Extracția dentară este ultimă opțiune posibilă după epuizarea tuturor alternativelor de salvare a dintelui și după o discuție prealabilă a medicului stomatolog cu pacientul. Se face cu anestezie loco-regională și instrumente de ultimă generație.

Vă asigurăm ca este mult mai puțin dureros decât va imaginați!

Paradontologia

AfecțiuneDSC03632_1 extrem de gravă , paradontita marginală cronica și/sau acută este o boală a țesuturilor de susținere a  dinților și care netratat duce la pierderea invariabilă a lor. Cunoscuta popular ca Paradontoză boala distruge țesuturile susținătoare ale dinților, adică osul, ligamentele, gingia care se află în jurul dintelui și provoacă mobilizarea lui până când acesta trebuie îndepărtat. Se mai numește ,boala dinților frumoși, pentru că dinții nu sunt afectați direct prin carie. Aceasta boala are 4 stadii de evoluție. În prima și a doua fază se poate trata medicamentos și chirurgical cu succes pe termen mediu și lung. În ultimele faze tratamentele sunt numai de ameliorare a simptomatologiei și de limitare a bolii. Boala se vindeca total atunci când nu mai sunt dinți pe arcadă.

Chirurgia paradontală merge mână în mână cu tratamentul medicamentos (antibioterapie și antiinflamatoare specifice) și sunt menite să curate și să îndepărteze țesuturile afectate de boală.

Ca manopere chirurgicale putem descrie

 • Chiuretajul în câmp închis subgingival
 • Operația cu lambou+ chiuretajul osos și gingival
 • Modelările gingivale cu bizou extern și intern
 • Repoziționările gingivale și reconstructive
 • Reconstrucția cu os și membrane de adiție în toate cazurile de destrucție osoasa și repoziționare gingivala

Protetica

Ce este? Protetica este partea din stomatologie care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă, altfel decât prin implanturi.

Protetica dentară folosește drept sprijin pentru lucrările dentare  dinții naturali rămași pe arcada dentară si/sau suprafața gingivală existentă. Este o metoda tradiționala care nu se va pierde ușor.

Tipuri de lucrări protetice

 • Fixe
  • Coroane de înveliș care acoperă dinții naturali existenți
  • Punți-lucrări sprijinite pe dinți naturali și care înlocuiesc lipsurile dentare intermediare
 • Mobile- lucrări care se sprijină pe crestele gingivale libere și care se pot agăța de dinții rămași (daca mai există)
 • Mixte-lucrări combinate :fixe pe dinții naturali ramași și mobile cere se prind prin diverse sisteme de aceste lucrări

Materialele din care se construiesc aceste lucrări sunt diverse și ele se stabilesc de comun acord în cadrul discuției despre planul de tratament.

Dinții pe care se vor sprijini lucrările trebuie să fie de buna calitate, bine tratați și foarte stabili. Construcția lucrării protetice pe dinți cu problem va duce la pierderea lucrărilor în scurt timp. Noi folosim material de valoare medie și superioara pentru a acoperi o gamă de cerințe cat mai largă. Nu folosim material din clasa de valoare mică.

Tratamente cosmetice

Bijuterii dentare (piercing)

Pe dinții frontali se pot aplica diverse piese ornamentale ca de exemplu:

 • Pietre prețioase
 • Piese mici din aur sau argint

Aplicarea acestora nu afectează suprafața dintelui decât superficial și fora consecințe ulterioare.

Fațetele din material estetic

Pentru a masca anumite afecțiuni sau colorații ale unui dinte se pot face șlefuiri ușoare urmate de confecționarea unor fațete din porțelan(vitroceramice) cu înalt efect estetic, care se vor cimenta pe suprafața dintelui. Acestea se folosesc în mod special pe dinții frontali superiori.

Albirea dentară

Metoda fizionomică de albire a dinților cu una până la zece nuanțe dentare prin folosirea unei substanțe speciale și a unei surse de lumina polarizată.

Cabinetul nostru folosește sistemul american Beyond, sistem ultramodern care protejează foarte mult structura dentară.

Albirea în cabinet se va completa, la cerere, cu o perioadă de albire la domiciliu cu ajutorul unor gutiere personalizate și a unei truse cu substanță dozată special.

Noi va oferim și o pasta de dinți protectoare, cu concentrație mare de fluor, care vă va proteja dinții în prima perioadă.

Stomatologie pediatrică

Primii dinți apar la copii la 5-6 luni și își termina apariția pe arcade în perioada 2-6 ani. Aceasta este dentiția temporară sau de lapte. Viața acestor dinți pe arcadă este destul de lungă ei fiind înlocuiți de dinții permanenți doar începând cu vârsta de 7 ani. Ultimul dinte care se schimbă este caninul, în jurul vârstei de 12 ani.

Exista un dinte în cavitatea bucala care creste în jurul vârstei de 6 ani și care nu înlocuiește niciun alt dinte. Aceasta este cauza pentru care cei mai mulți dintre părinți îl consideră și pe acesta tot temporar și nu-i acordă atenția scontată. Acest molar care  crește în spatele dinților de lapte netratat este candidatul sigur la extracție în jurul vârstei de 10 ani. Clinica noastră atrage atenția părinților sa-și aducă copiii la consult și tratament și pentru dinții de lapte. Vizita cât mai timpurie la medicul stomatolog le va asigura acestora o sănătate orala integră și absența durerii care îi  speria pe copii. Climatul de calmitate și siguranța din clinica noastră ii face pe cei mici să vina cu drag la tratament.